Dag lieve mensen; een nieuw jaar; zomaar ‘gekregen; 2023, de moeite van het overdenken waard, dacht ik. Een jaar om te leren, van elkáár te leren, een jaar om elkaar beter te begrijpen, beter te verdragen en naar elkaar te luisteren.

Wij katten, en dan met name wij Ragdolls, (sorry, ik Elmo, ben nou eenmaal toevallig een Ragdoll, maar u lieve lezer, bent vrij om in te vullen wat hier uw voorkeurs-ras is natuurlijk), maar goed, waar was ik gebleven…… o, ja. ‘Wij Ragdolls’, wij zijn een gevoelig kattensoort zal ik maar zeggen, een zachtaardig volkje, je moet ons dan ook met zorg ‘lezen’ om te weten hoe wij ons voelen en wat we bedoelen of willen zeggen.

Dat geldt uiteraard niet voor alle dingen die wij doen. Soms zijn we even gewoon OVERduidelijk natuurlijk; als het om eten gaat, over onze niet-meer-zo-schone kattenbak. Of nog beter; de o zo belangrijke knuffelbeurt, (we lopen over uw toetsenbord met alle gevolgen van dien/ we kruipen in uw handtas/ nieuwe schoenendoos/ aardappelmandje/ droogtrommel of doodleuk in uw nek; zo dat zit nog niet gek; best lekker warm. Of we meppen uw kopje, bord of iets anders (liefst dicht bij u in de buurt) op de grond. We zijn goed in nog véél meer dingen om uw aandacht te trekken en/of vast te houden. Maar DAT bedoel ik nu even niet; wat ik wél bedoel; is dat onze lichaamstaal u ook kan/wil duidelijk maken als het ‘zomaar’ niet zo goed met ons gaat. We zitten ‘in-elkaar’/ ontspannen ons, we gaan ‘zomaar’ ergens plassen of verstoppen ons of geven aan dat de andere kat ons te veel wil likken. Zelfs met zijn of haar poot steeds maar weer op ons lijfje, we gaan minder eten, we worden ‘uit het niets’ wel een beetje érg ondeugend of vervelend, soms zelfs treurig.

Lieve mensen, ik Elmo, let altijd goed op mijn soortgenoten. Mijn groepje en zelfs op de allerkleinste kittens. Maar er zijn ook eenzame soortgenoten, waar niet goed op gelet wordt. En DAT baart mij nou net zorgen; zien jullie ook wat wij, of ik zien? Niet elk ras gaat goed met ons Ragdolls samen; al lijkt het nóg zo leuk voor mensen-ogen.

Laten we dit mooie splinternieuwe jaar gewoon nóg beter op elkaar letten; op uw mensen-soorgenoten en op ons katten, dan móet het wel een fantastisch 2023 worden. ZELFS voor de kat van die rare meneer in Rusland, toch? Wie weet komt hij ook tot het besef dat aardig voor elkaar zijn echt een véél betere oplossing is (ook voor zijn kat dan dus….)

We spreken elkaar weer als het zonnetje nóg beter schijnt en iedereen zich op de vakantie aan het verheugen is.

Lieve groet mij,

Elmo.